Oppilaan päätelaitteen käyttösäännöt

Oppilaan päätelaitteen käyttösäännöt                                                                     10.8.2022       

  

Sauvon kunta antaa oppilaan käyttöön kunnan omistaman kannettavan tietokoneen (jatkossa ”laite”) oppilaan koulunkäyntiä varten. Oppilas on vastuussa laitteesta, kun se on hänen käytössään. Laitetta koskien noudatetaan alla lueteltuja sääntöjä ja ehtoja.

Laitteen käyttö ja käyttöaika

  1. Laite on tarkoitettu oppilaan oppimisvälineeksi. Oppilas ei saa luovuttaa laitetta kenenkään muun käyttöön taikka hallintaan.
  2. Laitetta käytetään opettajan antamien määräysten ja ohjeiden mukaisesti koulutöiden tekemiseen ja oman oppimisen apuna.
  3. Oppilaan on käytettävä laitetta siten, että hän ei riko lakeja, hyviä tapoja eikä oppilaitoksen järjestyssääntöjä.
  4. Huoltaja sopii lapsen kanssa laitteen kotikäyttöä koskevat pelisäännöt (mm. Internet).
  5. Laitteen käyttö päättyy yhdeksännen luokan päättyessä tai oppilaitoksen erikseen ilmoittamana ajankohtana. Käytön päättyessä ja koulujen kesälomien aikana laite ja virtalähde säilytetään oppilaitoksessa. Suunnitellusta käyttöajasta riippumatta oppilaitoksella on aina oikeus ottaa laite pois oppilaalta, jos tämä ei noudata laitetta koskevia käyttösääntöjä.

Laitteesta huolehtiminen

  1. Oppilaan on kuljetettava ja säilytettävä laitetta huolellisesti.
  2. Laite ja virtalähde otetaan päivittäin kouluun mukaan. Laitteen tulee olla käyttövalmiina ja akku ladattuna.
  3. Laitteen ulkoasu on pidettävä siistinä. Laitetta ei saa koristella tarroilla, tussilla, tms.
  4. Laitetta ei saa jättää vartioimatta tai näkyville autoon tai muuhun kulkuneuvoon tai julkiseen tilaan.
  5. Jos laite katoaa tai varastetaan, oppilaan tulee ilmoittaa siitä välittömästi luokanopettajalleen, luokanvalvojalleen tai muulle koulun nimeämälle vastuuhenkilölle.
  6. Oppilas vastaa laitteelle tahallisesti tai erityisen huolimattomuuden seurauksena aiheutuneesta katoamisesta tai vahingosta näissä säännöissä ja vahingonkorvauslaissa määritellyllä tavalla. Myös alaikäinen on vahingonkorvausvelvollinen, eikä vahingonkorvausvelvollisuudella ole alaikärajaa. Huoltaja on vahingonkorvausvelvollinen alaikäisen vahingosta vain, jos hän ole laiminlyönyt valvontavelvollisuutensa.
  7. Sauvon kunta vastaa rikkoutuneen laitteen huollosta. Oppilaan tulee viipymättä ilmoittaa rikkoutuneesta laitteesta koulun TVT-vastaavalle.
  8. Laitteen katoamisesta, varkaudesta tai rikkoutumisesta on tehtävä oppilaitokselle kirjallinen selvitys kunnan tätä tarkoitusta varten laatimalla lomakkeella.
  9. Mikäli oppilas saa kadonneen, varastetun tai rikkoutuneen laitteen tilalle korvaavan laitteen, myös siihen sovelletaan näiden käyttösääntöjen ehtoja.

Käyttöjärjestelmä, sovellukset ja asetukset

  1. Laitteeseen on asennettu valmiiksi oppilaitoksen valitsemat opiskelussa tarvittavat sovellukset.
  2. Opettaja voi tarvittaessa asentaa laitteelle muita opiskelussa käytettäviä sovelluksia. Oppilas ei saa ladata, asentaa eikä poistaa sovelluksia.  Laitteen teknisiä rajoituksia ei saa yrittää kiertää.
  3. Oppilaan tulee asentaa/hyväksyä laitteen käyttöjärjestelmäpäivitykset, mikäli ne eivät asennu automaattisesti. Oppilaitos opastaa tarvittaessa.
  4. Laitetta ei saa omatoimisesti nollata.
  5. Oppilaitoksen ja IT-palvelujen (ml. alihankkijat) työntekijöillä on mahdollisuus tarkastella ja määrittää laitteen asetuksia ja tarvittaessa nollata laite milloin tahansa.