Opetushallituksen uusi Ei kaikelle väkivallalle -verkkosivusto on julkaistu

Uusi Ei kaikelle väkivallalle -kokonaisuus julkaistu

Opetushallitus on julkistanut 26.1.2023 laajassa yhteistyössä tehdyn Ei kaikelle väkivallalle -kokonaisuuden, jossa uudelle verkkosivustolle on koottu tietoa, ohjeita ja työkaluja siihen, miten kiusaamis- ja väkivalta, sekä  häirintä- ja syrjintäteot ja tilanteet tunnistetaan, miten niitä ehkäistään ja miten niihin voidaan puuttua varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa sekä ammatillisessa ja lukiokoulutuksessa lainsäädännön ja tutkimustietoon nojaten.

Kiusaamiseen, häirintään, syrjintään ja väkivaltaan liittyvät tilanteet ovat usein lasten ja nuorten välisiä. Vähemmistöihin kuuluvat lapset ja nuoret joutuvat yhä muita useammin kiusaamisen, väkivallan ja syrjinnän kohteeksi. Osa lapsista ja nuorista joutuu myös aikuisten häirinnän tai väkivallan kohteeksi sosiaalisessa mediassa, vapaa-ajallaan tai kotonaan. Oppilaista ja opiskelijoista 1-6 % raportoi koulun aikuisen viikoittain tapahtuvasta kiusaamisesta.  

Varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa esille tulleeseen kiusaamiseen, häirintään, syrjintään ja väkivaltaan tulee aina puuttua, ja opiskeluympäristön sekä varhaiskasvatuksessa kasvuympäristön turvallisuus pitää varmistaa. Ei kaikelle väkivallalle -kokonaisuudessa on ohjeita ja työkaluja, joiden avulla  ilmiöitä voi tunnistaa ja niihin puuttua. Samoin löytyy apua siihen, miten kiusaamiseen, häirintään, syrjintään ja väkivaltaan liittyviä tekoja ja tilanteita ennaltaehkäistään ja miten turvallisuutta kouluissa, oppilaitoksissa ja varhaiskasvatuspalveluissa parannetaan. 

Koulussa ja oppilaitoksessa tai koulumatkalla esille tulleesta tai epäillystä tilanteesta pitää opettajan ja rehtorin ilmoittaa sekä kohteena olleen että tekijän huoltajille. Huoltajat on tärkeää ottaa mukaan tilanteiden käsittelyyn mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ja yhteisesti sopia myös tilanteen seurannasta.

Koulussa ja oppilaitoksessa opettaja vastaa kunkin oppilas- tai opiskelijaryhmän turvallisuudesta, ja rehtori kokonaisturvallisuudesta. Siksi myös tieto oppilaan/opiskelijan kokemasta kiusaamisesta tai väkivallasta koulussa tai oppilaitoksessa on aina tultava viiveettä opettajalle, joka vastaa ko. ryhmän turvallisuudesta. Ei kaikelle väkivallalle -kokonaisuudesta löytyy animaatio tilanteesta, jossa tieto oppilaan kokemasta kiusaamisesta saavuttaa ensin opiskeluhuoltopalvelut. Tarvittaessa tieto on tultava myös rehtorille turvallisuutta korjaavia toimia varten. Poikkeuksena tähän on henkilöstöön liittyvä epäily esimerkiksi väkivaltaisista teoista tai kiusaavasta käytöksestä oppilasta/opiskelijaa kohtaan. Näissäkin tilanteissa tieto pitää tulla viiveettä rehtorille, joka selvittää asian ja ryhtyy tarpeellisiin toimiin niissä.

Sivusto ja sen sisältämät materiaalit on tarkoitettu opettajille, rehtoreille ja johtajille, muille kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaisille sekä lasten ja nuorten vanhemmille käytettäväksi esimerkiksi henkilöstön tapaamisissa, opettajankokouksissa ja vanhempainilloissa. Osa materiaaleista soveltuu käytettäväksi myös opiskelijoiden ja isompien oppilaiden kanssa. Esimerkiksi jokaisessa lyhytvideossa on kerrottu kohderyhmä, kenelle video on tarkoitettu.

Sivustolta löytyy

Linkki suoraan sivustolle https://www.oph.fi/fi/ei-kaikelle-vakivallalle

Linkki suoraan Opetushallituksen YouTube-soittolistalle Kiusaamisen, häirinnän, syrjinnän ja väkivallan ehkäiseminen https://www.youtube.com/watch?v=ZAwgilJzzxQ&list=PLsBm4tVhwD2E_CtDxK87_03Bhf73JnU9y